logo


Home

Cursus in Amsterdam

Uurtje Tai Chi
voor groepen


Workshop Tai Chi

Privé-les

Personal coach



Wat is Tai Chi?

Nieuws

Ad Lakerveld

Contact
Tai Chi Ad Lakerveld naamlogo



Tai Chi vorm




Cheng Man Ching vorm door Ad Lakerveld en Ann Marie Schouten

Het leren van de vorm

Daarin drie fasen:

1. De choreografie
Dit is het eerste aanleren van de bewegingen. Iedere les behandelen we een stukje. Voor degenen die een les missen zijn (komen) er filmpjes met uitleg. Ook is er een audio CD beschikbaar met uitleg en is schriftelijk materiaal beschikbaar

2.Uitlijning
Dit gaat over hoe je de vorm doet, Lichaamshouding of structuur, en manier van bewegen. En natuurlijk over de ontspanning binnen de vorm en het gebruik van de gewrichten. In de les wordt je vorm gecorrigeerd en krijg je asanwijzingen hoe dit zelf te doen.

3.Energie
Dit gaat over de interne verbindingen, de doorlopende lijn tussen grond, centrum en extremiteiten. De vorm beoefenen in een flow die begint bij zinken. Heb je de vorm op dit niveau te pakken, dan doet de uiterlijke vorm er minder toe. Hier ontstaat de verbinding met toepassingen in partneroefeningen.

Het bijzondere van Tai Chi Ad Lakerveld

is dat de drie fasen in elke les aan bod komen. In vooroefeningen en partneroefeningen worden we al bewust van energie en manier van bewegen, Het aanleren van de vorm is slechts een gedeelte van de les. Leerlingen merken op dat aanleersnelheid niet hoog ligt, maar dat je wel gelijk gaat voelen en begrijpen.

Oefenadvies

Maak voor jezelf tijd vrij om te oefenen en bewaak dat. Doe elke dag wat. Tweemaal 20 minuten is top, maar als je vijf minuten oefent heeft dat ook zijn waarde zo leert de ervaring. De oefenstof zoals de fontein haal je uit de vooroefeningen Ook gewoon staan en voelen (met de heupgewrichten los) is een oefening. Eentje die je prima kunt gebruiken als je moet wachten in een rij.

Betekenis van de vorm

Oorspronkelijk was de vorm een overzicht van allerlei mogelijkheden en bewegingen om je in een gevecht te weren. In die zin lijkt het op Kata's. Erin verscholen ligt de notie van de 'interne energie' Dat betekent dat je de kracht die erop je wordt uitgeoefend niet beantwoordt met tegenkracht, maar daarin meebeweegt, en een deel van de kracht absorbeert. Dat kan doordat ontspannen spieren een zekere veerkracht hebben, evenals de pezen. Het werkt alleen als de lichaamshouding, de structuur past bij wat er op je afkomt. Nu is daadwerkelijk gebruik van deze methode voorbehouden aan degenen die full time voor gevechtssituaties trainen. Zo wist Peter Ralston in 1977 wereldkampioen free fight te worden nadat hij de Tai Chi principes in zijn vechtkunst had geïncorporeerd.Toch hebben we oefeningen waarbij beginners hier al iets van kunnen ervaren. Het hoort tot de vaste onderdelen van onze workshops. Het ervaart als krachtig en tegenintuïtief omdat dat standdaardreactie die gebaseerd is op fight en flight vervangen wordt door een meer adekwate reactie. Kunnen ontspannen onder druk is voor de meesten van ons weggelegd als we ons er bewust mee bezig houden.

Onze vorm

De vorm die wij beoefenen behoort tot de Yang-stijl, het is in Nederland de meest beoefende stijl. Cheng-Man-Ching vond de vorm van zijn leermeester Yang Cheng Fu voor de praktijk van lesgeven te lang. Hij heeft herhalingen weggehaald en de vorm van 108 tot 65 bewegingen teruggebracht. Ook daarbinnen zitten nog herhalingen. Het gaat uiteindelijk om 37 unieke bewegingen, daarom wordt hij ook wel de 37 -vorm genoemd.